Citaten met maatschappelijk

 • Wij kiezen voor een visie op de wereld die ons de last oplegt om in ons maatschappelijk gedrag de moeilijkste tegenstellingen met elkaar te verzoenen: goedheid zonder onverdraagzaamheid, moed zonder fanatisme, intelligentie zonder wanhoop, hoop zonder verblinding.
 • Ze worden geleid door een onzichtbare hand om de noodzakelijke levensbehoeften op bijna dezelfde wijze te verdelen, als wanneer de aarde verdeeld was in gelijke porties tussen al haar bewoners. En dus, zonder het te willen en te weten, bevorderen ze het maatschappelijk belang.

Citaten 1 t/m 8 van 8.

 • Karl Marx De kapitalistische productie ontwikkelt dus slechts de techniek en de combinatie van het maatschappelijk productieproces terwijl ze tegelijkertijd de bron van alle rijkdom ondergraaft: de grond en de arbeider.
  Origineel: Die kapitalistische Produktion entwickelt daher nur die Technik und Kombination des gesellschaftlichen Produktionsprozesses, indem sie zugleich die Springquellen alles Reichtums untergräbt: die Erde und den Arbeiter.
  Bron: Het Kapitaal (1867) Band I, IV, 13, 10. Voor de volledige tekst zie: www.zeno.org
  Karl Marx
  Duits econoom en staatsfilosoof 1818-1883
  - +
  +9
 • Leszek Kolakowski Wij kiezen voor een visie op de wereld die ons de last oplegt om in ons maatschappelijk gedrag de moeilijkste tegenstellingen met elkaar te verzoenen: goedheid zonder onverdraagzaamheid, moed zonder fanatisme, intelligentie zonder wanhoop, hoop zonder verblinding.
  Leszek Kolakowski
  Pools filosoof 1927-2009
  - +
  +5
 • Jan Greshoff Leven is veranderen. Wat in het maatschappelijk leven karaktervastheid en trouw aan de eens omhelsde beginselen heet, is in wezen niet anders dan een bewijs van vergevorderde aderverkalking.
  Jan Greshoff
  Nederlands schrijver en letterkundige 1888-1971
  - +
  +4
 • Adam Smith Ze worden geleid door een onzichtbare hand om de noodzakelijke levensbehoeften op bijna dezelfde wijze te verdelen, als wanneer de aarde verdeeld was in gelijke porties tussen al haar bewoners. En dus, zonder het te willen en te weten, bevorderen ze het maatschappelijk belang.
  Origineel: They are led by an invisible hand to make nearly the same distribution of the necessaries of life, which would have been made, had the earth been divided into equal portions among all its inhabitants, and thus without intending it, without knowing it, advance the interest of the society, and afford means to the multiplication of the species.
  Bron: The Theory of Moral Sentiments (1759) Part IV - The effect of Utility
  Adam Smith
  Engels econoom 1723-1790
  - +
  +2
 • Alexis de Tocqueville Ik geloof niet dat op enig moment de slavernij nuttig was voor het leven en het maatschappelijk welzijn.
  Origineel: Je ne crois donc pas qu'à aucune époque l'esclavage ait été utile à la vie et au bien-être social.
  Bron: Oeuvres complètes Mélanges
  Alexis de Tocqueville
  Frans aristocraat, politiek filosoof en socioloog 1805-1859
  - +
  +1
 • Jeroen Brouwers Ik ben schrijver, en dat heeft mijn leven tot hier behoorlijk verpest. Alles wat ik geschreven heb, ben ik bereid niet geschreven te hebben, als ik in ruil daarvoor een gangbaar, harmonisch, sociabel maatschappelijk leven zou blijken te hebben geleid.
  Bron: Het verzonkene (1979)
  Jeroen Brouwers
  Nederlands schrijver 1940-2022
  - +
   0
 • Nico Scheepmaker Leve het geslachtsverschil. In zijn eentje is er geen factor die in het maatschappelijk verkeer zo reddend werkt als het geslachtsverschil, waarzonder wij elkaar het licht in de ogen niet zouden gunnen.
  Nico Scheepmaker
  Nederlands (sport-) journalist en schrijver 1930-1990
  - +
   0
 • Ekiken Mensen die een vermogen en maatschappelijk aanzien bezitten, zijn veruit de minderen van de armen en de nederigen wat betreft het weten wat tevredenheid beteken.
  Ekiken
  Japans filosoof 1630-1714
  - +
   0
De beste maatschappelijk citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Trefwoorden in deze citaten: